Friday, November 4, 2011

Seminar Kerjaya sebagai Perunding Unit Amanah di KB dan KT

Just nak share my experience gi Seminar Kerjaya sbg Perunding Unit Amanah di KB dan KT.

Seminar Kerjaya di KB bertempat di New Pacific Hotel, KB, pd 1 Nov (Selasa), jam 8.00 mlm. Masa sblm Seminar Kerjaya tu tu call rospek dlm 20 orang lebih, yg kata nak datang 6 orang. Lastly,, sorang pun tak datang. Takpelah,, janji ada gak agen yg turun, Ayu dan Luqman. Tahniah Luqman berjaya bawak sorang potential agent. Good job, bro.

Actually Seminar Kerjaya ni bukan utk bawak prospek agent je,, tapi utk "recharge energy" existing agents, especially yg blom kuat semangat dlm bizz ni. Kat KB nih dlm 300 orang gak yg hadir rasanya. Oh yer Speaker di KB ialah salah seorang GAM terhebat di KB serta Mr Robert Young, International Speaker from Singapore. Nice presentation from both of the speakers. Ramai yg impress mlm tu.

Esok paginya plak ( 2 Nov ), ada Motivational Talk by Robert Young kat KB Branch. Walaupun cuma 2 jam, tapi mmg puas hati. Daptla gak beberapa keping RM1 ngan Robert Young...hehehehe. Lepas tu Robert Young nak catch flight utk Seminar Kerjaya di Tropicana mlm tu.

Then ptg tu, sekitar pukul 3 petang, saya bertolak ke KT ngan Yie. Konvoi ngan 2 bijik kete, pasal Yie nak balik mlm tu gak, Saya plan nak bermalam di KT. Tujuan utama kami ke sana nak support downline di KT la. Kebetulan gak,,ada sorang prospek saya yg katanya nak datang.

Di KT, Seminar Kerjaya diadakan di Hotel Grand Continental. Speaker mlm tu, salah seorang AM tersohor dari Kuantan dan Speaker tersohor di Malaysia, En Jamal. Di KT pun ramai gak yg datang,,sekitar 300 lebih gak le. Kedua2 speaker mmg menarik perhatian audiens la mlm tu.

Alhamdulillah, prospek saya yg datang tu pun mmg bg Commitment Form la mlm tu. Harap2, dpt complete kan all the docs asap.

Di Kt gak, sempat jumpa ngan our GAM serta sorang agen saya, Zahid. Lepas abis Seminar Kerjaya di KT, saya, prospek agen tu, Zahid serta GAM sempat la gi layan mankan/mnum kat sebuah restoran tak jauh dari hotel tu.

Wednesday, October 26, 2011

Career Presentation di KFC dan McD Seremban

Erm,, kalau ikutkan hati, nak rehat jer ari nih,,maklumlah ari ni pun cuti umum sempena Deepavali. Tapi,,memandangkan appointment pun telah dibuat,,,so tak bleh la nak ikutkan rasa hati sangat,,kang jadi malas plak. Nak berjaya dlm bizz nih,,mana boleh malas-malas.

Seawal pukul 8.30 am, aku bertolak dari rumah aku di Puchong menuju ke KFC Seremban. Perjalanan tak la lama sgt,, bawak kete pun kelajuan biasa2 jer, lebuh raya pun agak lengang. So, dlm masa 45 minit dah sampai Seremban dah.

Setelah menunggu hampir 40 minit, akhirnya muncullah seorang prospek agen, aku namakan sbg Mr T. Kebetulan plak, Mr T spi serentak ngan bizz partner aku, Mel. Oklah tu, lagipun Mel cakap nak blaja camner cara buat career presentation. Patutnya, ada 2 orang lagi priospek agen dtg., Miss A dan Miss E. Miss A x dpt turun Seremban atas sebab2 tertentu,,so kita orang set nak jumpa kat McD Senawang dlm kul 1 nanti. Miss E plak, terpaksa ganti tugas kawan dia.

Spend masa dlm sejam setengah jugak le ngan Mr T tuh. Macam2 soklan ditanya. Tapi,,aku relaks jer,,dah biasa dah hadapi banyak soklan nih. Lagipun soklan yg boleh dikatakan sbg FAQ je. Selepas abis buat career presentation, Mr T minta diri, dan apa yg aku boleh simpulkan nampak mcm respond positif jer. Apa2pun kena follow up la pasni.

Then, spend masa ngan Mel. Discuss ttg our future bizz plan, and what action to be taken in order to realize our dreams. Lebih kurang setengah jam kemudian, kitaorang berpisah. Aku ada satu lagi appointment di McD Senawang plak.

Kira2 jam 1 tgh ari,,aku sampai di McD Senawang. Lebih kurang menunggu dlm 15 minit, muncullah Miss A. Haa,,ngan Miss A nih,,aku boleh career presentation dlm masa 40 minit jer. Miss A ni pun nampak senang faham...Senang keje aku. Borang pun siap amik dan isi,,cuma dia perlu preapare all the documents needed jer.

Dlm pukul 2 petang, aku dah gerak dah dari situ, menghala ke Shah Alam,, nak jumpa member jap. Apa2pun,,Alhamdulillah aku puas ati ngan xtvt ari ni. Semoga menghasilkan hasil yg POSITIF nanti...InsyaAllah....

Monday, September 12, 2011

Minggu Yang Meletihkan.

Seminggu yg lalu, minggu yg agak meletihkan bagi aku. Setelah berehat hampir 3 minggu drpd sebarang bizz xtvt, bermula hari Isnin (5 Sept bersamaan ngan 7 Syawal), aku memulakan kembali bizz xtvt ku. XTVT kali ni melibatkan perjalanan yg agak jauh,,pusing separuh Malaya !

Pagi Isnin 5 Sept, aku bertolak ke Kuala Terengganu, Terengganu. Berada di sana sehingga hari rabu. Kebetulan ada sorang member aku tgh outstation kat situ. So,,aku lepak ngan dia la kat Grand Continental Hotel, KT. Ada gak teman bersembang. Sepanjang 3 hari 2 malam tu,,aku jumpa semua agen aku kat sana,,buat meeting sket bersama Group Agency Mgr (GAM) aku yg mmg tinggal di KT. Jumpa semula semua investors aku, update diaorang punya investment. Alhamdulillah, dapat lak 3 orang new investors.

Pd pagi khamis plak (8 Sept), seawal pukul 8 pagi aku meninggalkan Hotel GrandCon, KT menuju ke KL. Thanks to my friend, Fajar yg sudi menumpangkan aku di hotel tu. sepanjang perjalanan, sempat singgah jumpa member di Marang, Kerteh dan Kemaman. Semasa di Kemaman,,sempat la tido jap rumah kawanku, Zaki. Taklah ngantuk sangat masa nak drive di LPT yg sekitar 200KM tuh.

Lebih kurang pukul 7.30 mlm, singgah plak di rumah Che Madi, tlg hantarkan beberapa bagasinya yg ditumpangkan ke dlm kereta ku. Akhirnya selepas solat Maghrib dan isyak dan keluar dinner ngan Che Madi, aku bertolak ke rumahku di Puchong. Spi di sana dah hampir pukul 11 malam.

Keesokan harinya plak, Jumaat (9 Sept)..pd sebelah malamnya, ada meting ngan agen2ku serta bakal agen kpd agenku (kira bakal indirect agent aka "cucu" aku la ni). Habis je meeting, tros menuju ke rumah Che Madi, tido kat sana.

Esok paginya plak Sabtu (10 Sept), selepas hantar Che Madi pergi ke tempat kursus, aku menyusur PLUS Highway menuju ke Penang.

Sebaik shj memasuki Penang sekitar pukul 1.30 tgh hari,tros ke KFC House, jumpa Adi, agenku di sana. Dia bawak prospek agen. Bantu dia buat career presentation. Okla,,nampak positive je prospek agen tu.

Semalam plak Ahad (11 Sept), jumpa 2 orang investors aku di Bertam, Kepala Batas, Penang. Petang nanti (Isnin 12 sept),,nak masuk Georgetown lg skali,,ada appointment ngan investors aku gak.

Erm,,mmg meletihkan,,,tapi kalau kita ENJOY apa yg kita buat..jap je hilang letih tu...lebih2 lagi bila dah dapat "hasil" drpd usaha kita tu :)

Tuesday, August 16, 2011

Daftar Syarikat di SSM


Kira -kira jam 2.30 petang tadi, aku pergi ke Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) yg terletak di Plaza Alam Sentral (PAS), Shah Alam, nak buat pendaftaran syarikat. Actually, dah lama nak buat pendaftaran syarikat,,tapi asyik tertangguh jer.

Kebetulan plak, sebaik shj selesai appointment aku di Blue Wave Hotel dgn seorang bakal agen, aku dah takde xtvt nak buat. Memandangkan dah ada kat Shah Alam nih,,pi PAS tros la,,settle kan hajat yg dah lama tertangguh tu.

Okla,,kira cepat la jugak proses pendaftaran tu..kebetulan plak orang pun tak ramai sangat. Lebih kurang satu jam jer,,settle semua sekali. Heh,,skrg aku dah ada comp yg sah yg dinamakan Dynamic Vision Consultancy. Semuanya ini dilakukan dlm usaha utk mengukuhkan lagi bizz yg aku jalankan. Mudah2an, bizz aku tros berkembang maju...Aminnn....

Bye Bye Fabregas



Khabar angin yg bertiup sejak 2 tahun lalu akhirnya menjadi kenyataan. Cesc Fabregas, akhirnya kembali semula ke tanah airnya dan meyertai kelab lamanya, Barcelona. Sesuatu yg menyedihkan buat aku dan Arsenal fan yg lain. Dan, seorang lagi bintang Arsenal, Samir Nasri dijangka melengkapkan perpindahan ke Manchester City dlm masa terdekat ini. Suatu tamparan hebat buat Arsenal utk mengharungi musim baru EPL season 2011/2012.

Bagi aku,,semuanya ini berlaku disebabkan oleh kedegilan Arsene Wenger, selaku pengurus dan jurulatih Arsenal, utk membeli beberapa pemain bintang utk menguatkan skuad Arsenal,,tapi ghairah membentuk pemain muda. Menbentuk pemain muda adalah baik,,tapi perlu diimbangi oleh pembelian pemain2 bintang. Kalau hanya mengharapkan kpd beberapa bintang utama spt Fabregas, Nasri, Van Persi shj,,,masalah akan timbul bila pemain utama ini tercedera. Pemain gantian tidak mampu bermain dgn baik. Berbanding dgn Mancester United dan Chelsea, dan yg terkini Mancester City.. 2nd team mampu beraksi sehebat 1st team. Ini yg gagal dilalukan oleh Arsenal. Tu pasal la, satu trofi pun tak dpt dimenangi oleh Arsenal. Ramai fan yg menyuarakan rasa tidak puas ini di mana2 forum di seluruh dunia.

Fabregas pula, sudah 8 tahun mengabadikan hidupnya di Arsenal. Tiada koleksi trofi di dlm kabinetnya. Umur pula dah semakin meningkat. Tu pasal la, baik blah ke Nou Camp je sementara berada dlm kemuncak prestasi ni.

Harap Arsene Wenger dpt amik iktibar. Harap amik perhatian dah ramai Arsenal fan yg bengang dan marah dgn situasi ini. Apa2pun diharapkan juga, dgn kehadiran Gervinho, Carl Jetkinson, Chamberlain serta pemain muda sensasi Jepun, Ryo Miyaichi yg berjaya mendapatkan permit kerja di England..Arsenal mampu memberi impak..walaupun tugas tersebut nampak agak sukar utk dilakukan. Go Gunners !!!!!

Monday, August 15, 2011

XTVT Bulan Puasa.

Erm,,as expected..masuk jer bulan puasa nih...XTVT agak slow sket. Bila call jer existing investors mahupun bakal investors, rata2nya menolak nak jumpa atas alasan bulan puasa. Bakal2 agen pun sama gak. Tak best cakap2/lepak2 kalau takde makan2 or minum-minum. Boleh dikatakan, hampir semuanya minta nak jumpa lepas Raya. Tapi,,apa2pun still ada yg tak kisah. Ok lah,,at least ada la gak xtvt aku drpd dok terperap kat rumah jer. Cuma waktu aku "bekerja" pendek je lah. Kuar rumah dah kul 10 pagi,,sblm kul 3 dah ada kat rumah balik dah.

Ni pun baru balik je dari branch office kat Shah Alam. Submit EPF scheme Investment drpd beberapa investors aku, dan submit Agent Application Form. Ada sorang member aku berminat nak jadi UTC gak...Ok la tu...rezeki gak tuh...Alhamdulillah...

XTVT permotoran aku pun boleh dikatakan terhenti buat seketika..sejak aku jual Ninja250R aku kpd kawan aku..kira2 4 bulan lepas. Forum Ninja pun dah jarang2 masuk. Erm..ingat nak aktif balik menjelang akhir tahun nih,,tapi kena ada motor balik la. Nak kena tgk budget gak tu.Walaupun member2 sepermotoran byk kali gak ajak join xtvt diaorang,,,tapi bila pi ngan kete rasa cam tak best plak.

Apa2pun,,4 da time being..aku punya priority nak mantapkan bizz aku dulu. Bila dah capai target yg aku nak..bolehlah duit lebihan beli motor baru..kalau boleh CC yg lagi besar la dari CC motor sblm nih.

Erm,,sedar tak sedar masuk bulan ke 4 gak le,, aku bekerja sendiri. So far..Alhamdulillah...rezeki yg Allah bagi skrg ini, lebih drpd gaji bulanan yg diterima dahulu. Waktu pun flexible. Sukati je nak setup "waktu bekerja" sendiri. No more ikut arahan Boss. Now,,aku lah kuli,,aku lah Boss. Hidup terasa bebas. Rasa cam burung lak,,bebas terbang diangkasa :)

Saturday, May 14, 2011

NSC ke 22 di Sunway Convention Centre

Petang semalam, aku bersama2 rakan2 (Unit Trust Consultant)UTC dari Terengganu yg layak ke National Sales Conventon (NSC), berlepas dari Airport KT ke KLIA pukul 4.15 ptg. Sebaik shj tiba di KLIA kira2 45 minit kemudian, sudah ada sebuah bas yg menunggu kami utk membawa kami ke Sunway Tower Hotel. Sebaik tiba di Sunway Tower hotel, aku ditempatkan dibilik berdua, dan roomate aku juga adalah dari caw Kuala Terengganu.

NSC adalah acara tahunan yg ditunggu2 oleh semua UTC yg berkelayakan. Inilah majlis yg mengiktiraf hasil kerja keras semua UTC dan medan pertemuan utk berkongsi pengalaman dgn UTC2 yg lain dari seluruh pelusok negara. Mlm tadi pun, aku sempat lepak2ngan top-top leader yg datang dari pelbagai cawangan di Malaysia. Alhamdulillah, byk ilmu dan tips2 yg aku timba dari otai-otai nih.

Bermula seawal pukul 9.00 pagi tadi, dan berakhir kira2 jam 4.30ptg, NSC telah berlangsung dgn jayanya dlm suasana yg meriah dan gilang-gemilang. Mlm ni dan pagi besok acara bebas. So, tunggu Annual Award Nite (AAN) di Mines Ehhibition Ctr dan seterusnya trip ke Phuket pd hari Isnin nanti.

Oh yer, jutaan terima kasih aku ucapkan kepda semua Mentor aku dlm bizz nih, rakan seperjuangan, agen2 bawah seliaanku, serta para investors yg menaruh kepercayaan kpdku. Berkat sokongan korang, dpt la aku merasa buat pertama kalinya NSC, AAN dan trip ke Phuket ini.

Friday, April 22, 2011

Last Day Aku Keje Makan Gaji......

Hari ni tercatat sejarah baru dlm hidupku. Setelah hampir 12 tahun aku menabur bakti (banyak ke bakti aku nih ? hehehe), di organisasi yg aku bekerja sekarang, hari ini merupakan hari terakhir aku bekerja di sini. Dan, bulan ini adalah bulan terakhir aku menerima gaji tetap, sbgmana yg aku terima setiap bulan sblm ini. Lepas nih, xder lagi terima gaji tetap.

Kepada rakan sekerja, aku minta maaf atas segala salah laku, terkasar bahasa dan tersilap bicara. Sesungguhnya, terlalu byk kenangan manis sepanjang aku berada dlm organisasi yg hebat ini. Walaupun aku tidak lagi menjadi warga organisasi ini, namun jalinan persahabatan antara kita tetap subur dan berkekalan sampai bila-bila... InsyaAllah.

Organisasi yg aku bekerja nih mmg famous, dgn segala manfaat yg cukup cemerlang utk staff. bahkan, setiap staff berbangga menjadi warganya. Bak kata, kalau xde sebab yg cukup kukuh, takde staff yg gatai nak berenti keje.

Namun, setelah agak lama berfikir, dgn menimbangkan segala faktor, demi mengejar sebuah impian, aku bulatkan tekad utk berhenti dan berkecimpung dlm dunia perniagaan yg penuh mencabar.

Actually, sejak hampir 3 tahun lepas, aku mula berjinak-jinak sbg seorang Unit Trust Consultant (UTC) di sebuah company Unit Trust kat Malaysia nih. Selepas 2 tahun, aku menyedari aku berbakat dlm bizz nih. Alhamdulillah,,bizz aku tros berkembang. Agen di bawahku semakin bertambah, pelabur yg melabur tros meningkat dari semasa ke semasa. So, setelah berada dlm bizz hampir 3 tahun, aku dah berkeyakinan utk fokus 100% terhadap bizz nih.

Aku merakamkan jutaan terima kasih kpd semua rakan yg sentiasa memberi perangsang kpdku, kpd semua Investor yg menaruh kepercayaan kpdku, kpd Mentor bizzku yg tidak pernah jemu memberi tunjuk ajar, kpd rakan seperjuangan di dlm industri unit amanah yg tidak lokek berkongsi ilmu, dan juga kpd semua agen di bawah seliaanku yg sentias menunjukkan minat utk terus melangkah ke hadapan dan menikmati nikmat kejayaan.

Aku berdoa kpd Allah SWT, agar memberkati bizz yg aku jalankan ini, semoga aku terus diberi kekuatan olehNya utk tros istiqamah dlm bizz ini dan impianku utk mencapai kebebasan masa dan kewangan akan tercapai....Aminnn......

Oh yer, di kesempatan ini juga, sekiranya ada di kalangan anda semua yg berminat utk mengetahui lebih lanjut berkenaan peluang kerjaya sbg UTC, bolehlah email aku abiemutual@gmail.com atau SMS nama anda dan hantarkan kpd 019 - 9884 956.

Thursday, April 21, 2011

Yeah,,aku dah ada tablet PC

Pagi sabtu lalu, 16 April 2011, walaupun hujan lebat melanda KL, tapi aku tetap gagahkan diri ni utk mengharunginya, semata-mata nak pergi PC Fair. Nak pergi sana bukan apa,, nak beli tablet PC yg mmg aku cari selama ini, Acer Iconia Tab W500. Kalau korang perasan, aku pernah posting pasal Iconia Tab ni dulu kat sini beberapa minggu lepas.

Disebabkan nak elakkan jam sekitar KLCC tuh, aku park kete aku kat Stn LRT Jelatek. Naik LRT je lah gi KLCC. Sampai kat KLCC sekitar pukul 10.30 pagi. Boleh tahan gak ramai orang, walaupun hujan lebat kat KLCC tuh.


Sampai je sana, tros carik booth ACER. Jumpa sorang salesman Acer, katanya Iconia Tab dah abis,, kalau nak gak,,kena tempah,,boleh amik dlm masa 2 minggu. Alaaa....kecewa gak aku dengar. Then, semasa isi borang tempahan tuh....Jeng! Jeng! Jeng!...ada good news. Still ada satu lagi unit yg blom terjual!!! Alhamdulillah,,,thanks God...ada gak rezeki aku pagi tuh. Erm..byk gak ler goodies yg dapat.

Acer jd penaja movie RIO, tu yg dpt goodies nih.

Lagi free goodies.

Ni plak free goodies dari PIKOM,,,cinonet jer :)

Aku carik tablet PC ni utk keperluan bizz aku ler. Mmg aku berkenan kat Apple iPad, nampak lagi stylo,, tapi memandangkan aku punya bizz application spt CAMS, FP Advisor dan Adept hanya boleh "run" ngan OS Windows,, terpaksalah aku carik tablet PC yg guna OS Windows. Lagipun, aku suka konsep hybrid Acer Iconia nih...yg menggabungkan ciri2 sebuah tablet dan juga notebook. Apa2pun, ni just my personal opinion la.

Heh, sebelum dikeluarkan dari kotak.

Lepas jer settle segala urusan kat situ, sempat breakfast jap kat luar dewan tuh. Hujan masih lebat kat luar sana. Tapi,,Alhamdulillah,,hujan dah agak reda bila aku spi semula kat LRT Jelatek. Balik rumah dah hampir pukul 2 dah. Jap lagi nak kuar lagi,,gang2 ex UiTM CK ajak gi gath kat NZ Wangsa Maju plak.

Saturday, April 16, 2011

Fireflyz dan Tune Hotel

Haaa...mlm tadi aku book online tiket Fireflyz dan Tune Hotel. Destinasi yg dituju ialah Kuching, Sarawak pd 11 - 16 Julai nanti, atas urusan bisnes. Actually ni lah kali pertama aku dapat book tiket semurah ni pergi ke Kuching. Mungkin ada orang lain yg dapat lagi murah.. tapi bagi aku dgn penerbangan pergi dan balik KLIA - Kuching siap dgn package bagasi 20 kg dan makanan, dgn harga RM134.00 itu kira dah cukup murah dah. Jauh lebih murah berbanding tiket Fireflyz masa aku pergi Kuching Januari lalu,,,iaitu hampir RM 270.00

Pastu dpt plak stay kat Tune Hotel selama 5 mlm dgn harga RM182 jer. Mmg la,kemudahan kat hotel ni tak secanggih hotel2 lain yg mahal-mahal kat Kuching tu, tapi berdasarkan pengalaman aku stay kat Tune Hotel Kuching Januari lalu, bagi aku dah kira OK la setakat nak pergi sorang, dan hotel tu just cuma utk rehat-rehatkan badan dan tido pd waktu malam jer.

Dulu, masa aku stay kat hotel ni, TV dah dipasang,,tapi servicenya blom dioffer lagi. Kali ni, dah ada dah,,dipanggil Entertainment package, utk tgk TV + wi-fi selama 24 jam,,cuma bayar RM15 jer. Aircond aku amik utk package 12 jam jer. Dulu pun,,12 jam aircond tu cukup utk aku stay selama 4 hari. Bukannya memanjang pki aircond pun,,purata 3 jam sehari. Selebihnya aku pasang kipas ler. Kipas kat bilik hotel ni pun dah cukup sejuk dah.



Sunday, April 3, 2011

Giliran Lorenzo Menjadi Juara

Pusingan Ke2 Moto GP kali ini yg berlangsung di litar Jerez, Spain, menyaksikan ramai pelumba menjadi mangsa, samada terjatuh mahupun terbabas ke luar track keadaan litar yg basah dek hujan. Seramai 8 pelumba yg tergolek dok disepanjang perlumbaan 27 lap ini.



Pd awal perlumbaan, Casey Stoner meluru ke hadapan dan diikuti oleh Jorge Lorenzo. Valentino Rossi yg memulakan perlumbaan di petak ke 12, pantas meluru ke depan dan berjaya berada di posisi ke 8. Dlm masa 4 lap shj, Rossi dah pun berada di kedudukan ke 4. Marco Simoncelli berjaya mengatasi Lorenzo dan akhir sekali menjadi Race Leader di lap ke 6 setelah berjaya memintas Casey Stoner.

Rossi yg nampak begitu bersemangat setelah memintas Lorenzo utk berada di kedudukan ke3 pd Lap ke 5, mula memasang strategi utk menyerang Stoner. Akhirnya, pd awal lap ke 8, Rossi berjaya memintas Stoner, namun kegembiraan itu tak sampai pun beberapa saat, setelah Rossi tersilap langkah, meyebabkannya terjatuh. Stoner yg berada terlalu hampir di belakang Rossi, tidak mampu mengelak lalu terus melanggar Rossi,,dan kedua2nya terjatuh dan tercampak ke luar trek. Namun, Rossi masih mampu meneruskan perlumbaan. Malang bagi Stoner yg memburu kemenangan ke2 tahun ini, kemalangan tersebut menadakan perlumbaannya juga berakhir pd pusingan ini.

Kemalangan yg membabitkan Rossi dan Stoner

Kemalangan tersebut menghadiahkan tempat ke2 utk Lorenzo, dan seterusnya memburu Simoncelli di hadapan. Namun, Simoncelli turut terjatuh di Lap ke 12, dan tempatnya selaku Race Leader diambil alih oleh Lorenzo. Tempat kedua dan ketiga diisi oleh Pedrosa dan Ben Spies.

Pd Lap ke 24, Ben Spies berjaya mengatasi Pedrosa yg nampak sedang bergelut ngan masalah, menjadikan kedudukan skrg ini 2 tempat teratas diisi oleh pelumba Yamaha Factory Racing. Aku dah hapy dah masa nih,,maklumlah aku ni fan Yamaha. Namun begitu, kegembiraan tu tak lama, apabila Spies turut terjatuh, lalu menghadiahkan tempat kedua kembali menjadi milik Pedrosa. Tempat ketiga diambil alih oleh Colin Edwards dari Tech3 Yamaha yg berjaya mengatasi rakan senegaranya, Nicky Hayden dari Ducati. Namun, kegembiraan Edwards juga tidak lama, kearana dirinya turut terjatuh tak lama selepas itu.

Akhirnya, Jorge Lorenzo berjaya mencatat kejuaraan pertama tahun ini, apabila melintasi garisan penamat, diikuti oleh rakan senegaranya Dani Pedrosa dan tempat ketiga menjadi milik Nicky Hayden dari Ducati. Kemenangan 1 -2 utk pelumba Spain di tanah air sendiri, mengulangi keputusan yg sama dicatakan pd tahun lepas.

Lorenzo menjadi juara di Tanah Air sendiri

Pd pandangan aku, perlumbaan pusingan ke2 di Jerez, Spain ini menunjukkan byk pasukan dah menunjukkan kekuatan...lebih2 lagi pasukan yg menggunakan jentera Honda. Contohnya, Marco Simoncelli yg drpd Gressini Honda menunjukkan yg dia mampu bergelar juara suatu hari nanti. Begitu juga ngan Valentino Rossi, legenda MotoGP yg masih hidup, sudah nampak keserasiannya ngan jentera Ducati. Sayang sekali, kegopohannya menyebabkan dirinya terlepas podium utk perlumbaan kali ini, dan turut mengheret Stoner terlibat sama dm kemalangan.

Lorenzo patut berterima kasih di atas kemalangan yg menimpa Rossi, Stoner dan Simoncelli. Berkemungkinan, tanpa kemalangan tersebut,bukan setakat tak mampu bergelar juara, ntah2,,podium pun terlepas. Aku merasakan Lorenzo dan Beb Spies perlu meningkatkan lagi skill tunggangan dan jentera Yamaha perlu dipertingkatkan lagi utk menghadapi jentera Honda dan Ducati yg nampak semakin kuat.

Pedrosa(Ke2), Lorenzo (Juara) dan Hayden(Ke3)

Keputusan akhir perlumbaan di Jerez, Spain.

1. Jorge Lorenzo ESP Yamaha Factory Racing 50m 49.046s
2. Dani Pedrosa ESP Repsol Honda Team 51m 8.385s
3. Nicky Hayden USA Ducati Marlboro Team 51m 18.131s
4. Hiroshi Aoyama JPN San Carlo Honda Gresini 51m 18.597s
5. Valentino Rossi ITA Ducati Marlboro Team 51m 51.273s
6. Hector Barbera ESP Mapfre Aspar Team 51m 57.486s
7. Karel Abraham CZE Cardion AB Motoracing 52m 3.166s
8. Cal Crutchlow GBR Monster Yamaha Tech 3 52m 8.156s
9. Toni Elias ESP LCR Honda MotoGP 52m 31.952s
10. John Hopkins USA Rizla Suzuki MotoGP 52m 37.441s
11. Loris Capirossi ITA Pramac Racing Team 52m 40.922s
12. Andrea Dovizioso ITA Repsol Honda Team 53m 39.633s

Did Not Finished:
Colin Edwards USA Monster Yamaha Tech 3
Ben Spies USA Yamaha Factory Racing
Randy de Puniet FRA Pramac Racing Team
Marco Simoncelli ITA San Carlo Honda Gresini
Casey Stoner AUS Repsol Honda Team

Ini pula kedudukan terkini World Championship Points, selepas berakhirnya 2 pusingan :

1. Jorge Lorenzo ESP Yamaha Factory Racing 45 points
2. Dani Pedrosa ESP Repsol Honda Team 36 points
3. Casey Stoner AUS Repsol Honda Team
25 points
4. Nicky Hayden
USA Ducati Marlboro Team
23 points
5. Valentino Rossi ITA Ducati Marlboro Team 20 points
6. Hiroshi Aoyama JPN San Carlo Honda Gresini 19
points
7. Andrea Dovizioso ITA Repsol Honda Team 17
points
8. Hector Barbera ESP Mapfre Aspar Team 14
points

9. Cal Crutchlow GBR Monster Yamaha Tech 3 13
points
10. Karel Abraham CZE Cardion AB Motoracing 12
points

11.Marco Simoncelli ITA San Carlo Honda Gresini 11
points
12. Ben Spies USA Yamaha Factory Racing 10
points

Pusingan seterusnya bakal berlangsung pd 1 May 2011 di litar Estoril, Portugal.

Ya Allah, Sembuhkanlah Sahabatku Ini....

Malam tadi, tgh syok jalan-jalan kat Pasar Malam Tmn Melawati, tetiba aku dikejutkan dgn SMS dari Zura, rakanku sejak zaman sek rendah lagi, yg menyatakan rakan kami, Mohd Zukimie Mat Junuh aka Kimi diserang cancer Aggressive non hodgkin lymphoma mallignan diffuse larger B cell. Berbelit lidah aku pasal nama saintifik penyakit cancer nih. Aku pun blurr jer,,cancer apa nih. Rasa gerun jap dihati nih. Maklumlah, akhir tahun lepas,sorang member yg satu MRSM ngan aku dulu dpt cancer paru-paru. Ni sorang lagi plak member dpt cancer.

So, pagi tadi, sekitar pukul 10.00 pagi,,aku pergi la rumah kawan aku nih. Ingat nak ajak member sekolah yg lain gi skali, tapi,,masing2 bz ngan komitmen lain,,dan diaorang bercadang nak melawat pd hari berikutnya.

Apa2pun kat sini aku puji la laman Social Facebook nih. Berita cam nih,,cepat je tersebar menerusi medium FB, dan menerima respond yg positif dari rakan-rakanku. Semuanya mendoakan agar sahabat kami ini cepat sembuh.

Sekitar pukul 10.40 pagi, aku sampailah rumah kawanku ni. Lebih kurang setengah jam la aku meluangkan masa bersama beliau. Rupa2nya, beliau dah pun menjalani 1st kemotheraphy kira-kira seminggu yg lepas. Keadaannya pun nampak makin OK..Alhamdulillah. Namun begitu, perlu menjalani sesi kemo yg kedua pd 15 April nanti di Hospital Ampang Puteri. Semua skali ada 6 sesi kemo yg perlu dihabiskan. Dan, yg menggembirakan hati ialah, Doktor Pakar yg merawatnya, menyatakan peluang utk sembuh agak cerah..Alhamdulillah....satu berita yg sememangnya amat diharap2kan.

Nasib baik gak member aku yg merupakan seorang kakitangan kerajaan ini mempunyai skim Insurans Kesihatan dgn sebuah syarikat Takaful terkenal. Segala kos rawatan di Hospital Ampang Puteri ditanggung sepenuhnya. Bukan setakat itu shj, bahkan beliau juga tidak lagi perlu membayar insurans pendidikan anak-anaknya, juga ditanggung oleh syarikat Takful tersebut. So, kpd rakan2 diluar sana, especially yg kerja sendiri tuh, keluarkanlah sedikit peruntukan utk insurans kesihatan yg mempunyai Medical Card. Yes,,aku tak nafikan, mmg agak mahal, lebih2 lagi kalau amik polisi insurans kesihatan utk satu family. Tapi, kalau terjadi kes mcm sahabatku ini, InsyaAllah kuranglah sket bebanan tuh. Bukan minta supaya perkara buruk berlaku,,tetapi sbg satu persediaan ibarat "Sediakan payung sblm hujan".

Apa2pun, aku mendoakan semoga sahabatku ini tabah menerima ujian Ilahi. Semoga Allah SWT memberi kekuatan kpdnya, dan semoga Allah SWT menyembuhkan penyakit cancer yg dihidapinya ini....Aminnn....


Wednesday, March 30, 2011

Jalan - Jalan ke Low Yatt Plaza

Haaa..tgh hari tadi, aku sempat gi jalan-jalan ke Low Yatt Plaza. Sapa2 yg minat ngan ICT, sure kenal punyalah Low Yatt Plaza nih. Saja jer gi jalan-jalan, sebab nak tengok tablet PC baru yg dilancarkan oleh Acer, iaitu Acer Iconia Tab W500 yg menggunakan OS Windows 7.

Actually, sejak setahun dua nih fenomena tablet PC menjadi-jadi. Ini semua dicetuskan dgn pengenalan iPad oleh Apple kira-kira 2 tahun lalu. Tablet PC sebenarnya telah bermula awal sebelum lagi,,kalau tak silap aku, sekitar tahun 2002 kot. Tapi,,sayangnya, tablet PC yg diperkenalkan pd masa tu, tidak mampu menarik minat orang memilikinya. Sehinggalah kemunculan Ipad oleh Apple Inc...demam Tablet PC terus bermula. Byk lah syarikat2 komputer yg berusaha memperkenalkannya yg menggunakan pelbagai jenis OS. Kebanyakkannnya guna Android spt Samsung Galaxy Tab, CSL, Toshiba dll.

Aku pun berminat gak dgn Tablet PC nih. Cuma,,software utk bizz yg aku jalankan nih,, memerlukan Tablet PC yg menggunakan OS Windows. Sbb tu la,,aku tak beli Ipad...walaupun impress gak dgn features yg ada...lebih2 lagi iPad2 yg bakal masuk ke pasaran Malaysia, tak lama lagi kot ?

Bila surf kat internet, aku perasan Acer telah memperkenalkan Tablet PC yg menggunakan OS Windows sekitar Disember 2010 di satu pameran ICT. Sejak hari tu, terunggu-tunggu, bila la nak masuk pasaran Malaysia. Dan kini, setelah 3 bulan berlalu, akhirnya ia memasuki pasaran Malaysia awal bulan Mac, dan dilancarkan secara rasmi pd 29 Mac 2011 di Low Yatt Plaza, Consourse Area. Selama seminggu bermula 29 Mac 2011, pameran oleh Acer Malaysia berkenaan Acer Tablet PC dijalankan dan akan berakhir pd 3 April 2011.

Tablet PC yg diberi nama Acer Iconia Tab W500 nih berharga RM1,699.00. Yg bestnya, harga tu termasuk "Docking Station" ,iaitu keyboard bersaiz penuh yg boleh dilekatkan kpd tablet PC. Docking Station ni boleh ditinggalkan kat rumah jer. Kira okla kot harga nih aku rasa. Walaubagaimanapun, atas sebab kekurangan stok, ia hanya boleh dimiliki kira-kira 3 minggu lagi. Menggunakan processor AMD generasi terbaharu, serta mampu menonton HD movie, boleh dikatakan Acer Iconia tab ni mempunyai ciri2 gabungan Notebook dan juga Tablet PC. Erm...boleh dipertimbangkan utk aku memilikinya.


Acer Iconia Tab W500 Tablet Specs :
  • Windows 7 Home Premium OS
  • AMD C-50 Processor
  • AMD Radeon HD6250 graphics
  • 10.1-inch LED-backlit multi-touchscreen display
  • Screen resolution of 1280 x 800 pixels
  • 32GB solid state drive
  • 802.11 b/g/n Wi-Fi, and a HDMI output
  • Bluetooth 3.0, LAN, and USB
  • G-sensor, abd an SD card reader
  • Acer Crystal Eye 1.3 megapixel webcam boleh amik HD videos
  • Dolby optimized audio
  • Handy docking keyboard (Optional)
  • Acer FineTrack pointing device with two buttons for convenient navigation
  • Acer ring control interface
  • SocialJogger
  • Boasted by a 3-cell battery
  • Price : RM 1,699.00


Selain Acer Iconia Tab W500 yg diperkenalkan, Acer Malaysia turut memperkenalkan satu lagi model komputer iaitu Iconia 484G64 Dual Screen Touchbook. Nampak futuristik jer notebook yg tanpa keyboard yg dijual pd harga RM 3,699.00 nih. Virtual keyboard akan muncul apabila jari drpd kedua2 tapak tangan diletakkan di skrin bawah. Dia punya specs pun gempak gak.

Acer Iconia 48464G Dual Screen Touchbook Specs :
  • Windows 7 Home Premium 64 bit OS
  • Intel Core i5 580MProcessor
  • Integrated Intel HD graphics (128MB RAM)
  • 14-inch capacitive touchscreen displays with resolution of 1366 x 768 pixels
  • 640 GB hard drive,
  • 4GB of DDR3 memory
  • 802.11b/g/n Wi-Fi
  • Bluetooth 3.0+HS and 3G WWAN
  • A USB 3.0 port, two 2.0 ports
  • Acer’s CrystalEye webcam (1280×1024 resolution)
  • 4-cell battery providing 3 hours of operate.
  • a S/PDIF interface, and VGA / HDMI outputs
  • Acer Ring apps that ICONIA’s touch features and controls.
  • Acer ring control interface
  • SocialJogger
  • Boasted by a 4-cell battery
  • Price : RM 3,699.00

Iklan tentang Acer Iconia Tab W500 dan Acer Iconia 484G64 Dual Screen Notebook , telah pun disiarkan di akhbar The Star 29 March 2011.

Monday, March 21, 2011

Tahniah Casey Stoner

Setinggi Tahniah utk Casey Stoner dari Repsol Honda kerana berjaya memenangi perlumbaan pembuka tirai MotoGP 2011 di Litar Losail, Qatar. Mendapat tentangan hebat dari teammate sendiri, Dani Pedrosa serta juara bertahan, Jorge Lorenzo drpd Yamaha Factory Team. Beberapa kali bertukar posisi 1,2 dan 3 antara ketiga-tiga pelumba handalan ini. Tempat kedua diisi oleh Jorge Lorenzo dan Dani Pedrosa merangkul tempat terakhir di atas Podium.

Rakan sepasukan Lorenzo, Ben Spies yg menggantikan Valentino Rossi yg berhijrah ke Ducati, menamatkan perlumbaan di tangga ke 6. Sepanjang perlumbaan, beliau dicabar hebat oleh Valentino Rossi, namun Rossi hanya menamatkan perlumbaan satu anak tangga di belakang Spies.

Malang menimpa pasukan Pramac Racing (Ducati) apabila kedua-dua pelumbanya, Randy de Puniet dan Loris Capirossi terlibat dlm kemalangan sesama sendiri seawal lap pertama. Seorang lagi pelumba yg terlibat dlm kemalangan ialah Tony Elias dari pasukan LCR Honda, hanya 4 lap sebelum perlumbaan berakhir.

Keputusan Rasmi Perlumbaan Moto GP - Pusingan 1 - Losail, Qatar.

1. Casey Stoner - Repsol Honda
2. Jorge Lorenzo - Yamaha Factory
3. Dani Pedrosa - Repsol Honda
4. Andrea Dovizioso - Repsol Honda
5. Marco Simoncelli - San Carlo Honda Gressini
6. Ben Spies - Yamaha Factory.
7. Valentino Rossi - Ducati Team
8. Collin Edwards - Monster Yamaha Tech 3
9. Nicky Hayden - Ducati Team
10. Hiroshi Aoyama - San Carlo Honda Gressini
11. Cal Cruthlow - Monster Yamaha Tech 3
12. Hector Barbera - Mapfre Aspar Team Ducati
13. Karel Abraham - Cardion AB Motoracing Ducati

Selesai sudah pusingan pertama. Masih terlalu awal utk dibuat jangkaan siapa bakal mengusai saingan pd musim ini. Kita lihat apa kan jadi dipusingan seterusnya di litar Jerez, Sepanyol, negara kelahiran Lorenzo dan Pedrosa, pd 3 April 2011, hanya 2 minggu dari sekarang.

Barisan pelumba MotoGP 2011

Pemandangan menarik Litar Losail pd waktu malam

Casey Stoner melintasi garisan penamat sekaligus merangkul kemenangan

Sunday, March 20, 2011

Selamat Pengantin Baru, Along7

Hari ni ada satu majlis kahwin yg aku kena hadir. Salah sorang dari Gang Ninja250R, iaitu Along 7 menjemputku dan rakan-rakan yg lain utk escort diri dan pasangannya ke Majlis Resepsi Perkahwinan yg diadakan di Maktab PDRM, Cheras, Selangor. Kebetulan aku free ari nih,,boleh la jumpa gang sepermotoran yg dah lama aku tak jumpa..maklumhlah agak bz sket lately.

Sebaik shj jam mula menunjukkan pukul 10 pagi...aku tros bersiap dan bergegas ke tempat parkir jentera hijauku. Destinasi yg dituju ialah Stn Shell Ukay Height, RV utk gang dari Ampang dan Ulu Klang. Dlm 10 min lebih kurang, aku sampai di sana. Setibanya di sana, aku amik peluang kasi Ninja250r aku "minum" sket..maklumlah tank dah hampir kosong dah. Selesai mengisi minyak,,baru aku perasan kelibat Zackmoq bersana Ninja 250r hitamnya berada di ujung laluan keluar Shell tersebut. Sambil borak-borak ngan Zackmoq,,, beberapa orang lg member kitaorang tiba..Razni (ZX6) Daddy Najib (ZX6) serta Lowrider (Ninja250r). Tidak menunggu lama, kami tros shoot ke RV seterusnya..Shell Highway Cheras-Kajang sebelum Tol menghala ke Bdr Tun Hussien Onn. Kami tiba di sini hampir jam 11 pagi.

Razni, Daddy Najib, Lowrider dan Zackmoq

Sebaik shj sampai di stn Shell tersebut, kelihatan Rozanie dah siap menunggu dgn ER6Fnya. Lebih kurang setengah jam juga kami di sini. Dlm tempoh tersebut, beberapa orang lagi gang kami menyertai kami, antaranya Bro Miekawa dan Am Jepun. Setelah jam mula menunjukkan pukul 11.40 pagi, kami pun bergerak dari Stn Shell tersebut, lalu menghala ke Bdr Tun Hussein Onn, RV terakhir kami, sebelum mengiringi Pengantin ke majlis resepsi.

Rozanie (kiri), gang kami yg menunggu di Stn Shell, Highway Cheras - Kajang

4 jentera hebat

Setibanya kami sampai di Bdr Tun Hussein Onn, kelihatan beberapa orang gang kami yg telah sampai pun di situ,,antaranya Rebond, Ejal, Joey Kencang, Zack dll. Diaorang tgh lepak2 kat warung di situ. Apalagi,,kami pun join sekaki ler. Kebetulan plak cuaca panas terik time tuh..mmg tekak ni minta disimbah ngan ais ler.

10 minit kemudian, Gang Kilat plak tiba ,diketuai oleh Penghulunya, Atok Amy. Ini menjadikan suasana di warung tersebut bertambah meriah. Adalah lebih kurang 30 bikers di warung tersebut, dgn jentera kami tersusun elok di hadapan warung tersebut.

Jentera dua roda yg tersusun depan warung

Zack, Aku dan Am Jepun

Hampir setengah jam jugalah kami di sana menunggu pengantin yg diraikan. Akhirnya, Along 7 dan pasangannya serta rombongan Cik Kiahnya memunculkan diri gak sekitar pukul 12.30 tgh ari. Pd masa yg sama, cuaca yg panas tadi dah bertukar mendung, tanda-tanda awal hujan lebat bakal menimpa. "Kalau nak hujan pun, harap2lah,,dah selamat escort pengantin nih", detik hatiku.

Selepas sedikit taklimat diberikan oleh Atok Amy, serta bacaan doa selamat oleh Tompoq, kami pun bergerak mengiringi pasangan pengantin ke Maktab PDRM, Cheras yg hanya kira-kira 5 km jer dari situ. Ngauman jentera beroda dua yg berjumlah sekitar 30 buah nyata menjadi perhatian masyarakat sepanjang perjalanan tersebut.

Atok Amy dgn gaya tersendiri semasa memberi taklimat escort pengantin

Jom kita serbu ke majlis Along 7 !!!!

Sebaik shj sampai di Maktab PDRM Cheras, tempat di mana Majlis Resepsi Pengantin berlangsung, kami pun tros park motor masing2 di depan dewan utama, mengiringi pengantin masuk ke dewan. Sempat gak kami bergambar beramai-ramai disitu. Suasana penuh keceriaan yg dicetuskan oleh gang kami, nyata turut menjadi perhatian hadirin di majlis tersebut.

Parkir di perkarangan lobi dewan

Along 7 dan pasangannya diarak memasuki dewan

Jom gang,,cepat masuk,,cepat la dapat makan. Perut dah berkeroncong dah ni...

Sempat lagi berposing sakan sblm masuk dewan

Semoga Along7 dan pasangannya kekal bahagia hingga ke akhir hayat....Aminnnn...

Apa agaknya yg diceritakan oleh Fath (baju merah) ni ?

Wajah - wajah kekenyangan :)

Selesai je makan, dan bergambar bersama pengantin, kami pun mula beransur dari majlis tersebut sekitar pukul 2.00 petang. Semasa menuju ke tempat parkir, semua motor dah basah dek hujan lebat yg turun semasa kami sedang enak menikmati hidangan nasi beriyani yg sungguh sedap tadi. So,, kami confident la,,hujan dah berhenti sepenuhnya.

Amik gambar ngan pengantin dulu, baru boleh balik

Terima kasih banyak , Along7. Sedap sungguh nasi beriyani majlis ko ni...

Bro Miekawa, Abang Besar kesayangan kami bersalam ngan pengantin

Cayalah Abg Kancha & Captain Bikers. Sanggup dtg dari Kota Singa tuu....

Semua bikers menuju destinasi masing-masing. Aku, Tompoq dan Lowrider menghala ke arah Ampang dan Hulu Kelang. Tak sampai 5 minit kami keluar dari Maktab PDRM Cheras tuh, kat atas Highway Grand saga tuh gak,,hujan tetiba turun dgn lebatnya. Nak berhenti kat mana-mana dah malas. So, kami bertiga tekad mengharung hujan gak ler. Risau gak aku, terutama bila dah masuk MRR2, jalan mmg jam giler. Risau pasal takut tergelincir dan risau takut ada kenderaan yg tetiba bertukar lane tanpa memberi signal.

Akhirnya, aku selamat samapi di rumah dlm keadaan basah kuyup. Arghhh...semua riding gears nak kena basuh nih..pastu nak tunggu kering mau berhari-hari nih, terutama riding pants aku tuh. Apa2pun...Alhamdulillah, selamat sampai....

Along 7, Tahniah dan Selamat Pengantin Baru ! Semoga rumahtangga yg dibina diberkati Ilahi dan kekal bahagia bersama pasangan sehingga ke akhir hayat...Aminnnnn...

MotoGP 2011 Membuka Tirainya.....

Saingan perlumbaan 2 roda yg berprestij, Moto GP memulakan bakal membuka tirainya pd tahun 2011 ini, dgn aksi perlumbaan di Litar Losail, Qatar pd malam ini. Satu-satunya aksi perlumbaan yg dijalankan pd waktu malam.


Sesi Kelayakan telah berjaya dikuasai oleh Casey Stoner, yg kini bersama jentera Honda di dlm pasukan Repsol Honda, dgn cemerlangnya mendapat Pole Position..dikuti rapat oleh rakan sepasukannya, Dani Pedrosa dan Juara Bertahan, Jorge Lorenzo dari Yamaha Racing Team. Sebelum ini pun, semasa sesi ujian dan latihan, beberapa kali Stoner menguasai tempat teratas. Juara Dunia 9 kali (termasuk 125 cc dan 250cc dahulu), yg juga bekas pelumba Yamaha musim lalu, Valentino Rossi pula masih bergelut mencari setting terbaik bersama jentera Ducati, bakal memulakan perlumbaan malam ini di tempat ke 9. Malang bagi Alvaro Bautista dari pasukan Rizla Suzuki, apabila mengalami kecederaan semasa sesi latihan, yg mengakibatkan tulang pahanya patah, menyebabkan beliau terlepas drpd beraksi.

Lorenzo, juara bertahan yg bakal berdepan cabaran hebat dari Stoner, Pedroda.

Kedudukan Akhir 10 Tempat Teratas Sesi Kelayakan Grid Pelumba Moto GP
1. Casy Stoner - Repsol Honda
2. Dani Pedrosa - Repsol Honda
3. Jorge Lorenzo - Yamaha Factory
4. Marco Simonceli - San Carlo Gressini Honda
5. Ben Spies - Yamaha Factory
6. Hector Barbera - Mapfre Aspar Team (Ducati)
7. Andrea Dovizioso - Repsol Honda
8. Cal Crutchlow - Monster Yamaha Tech 3
9. Valentino Rossi - Ducati Team
10. Colin Edwards - Monster Yamaha Tech 3

Valentino Rossi masih bergelut dgn jentera Ducati nya.

Siapa bakal memenangi perlumbaan pembuka tirai tahun ini ? Adakah Repsol Honda, satu2nya pasukan yg membariskan 3 pelumba handalan, mampu menguasai sepenuhnya podium kemenangan ? Adakah Lorenzo mampu mengalahkan Stoner ? Apakah nasib Valentino Rossi pd malam ini ? Segala-galanya bakal terjawab pd malam ini. Sama-samalah kita saksikan...

Perlumbaan MotoGP ini boleh disaksikan di ASTRO Star Sports (CH 813). Sesi Kelayakan (Tertunda) boleh disaksikan pd pukul 2.30 petang ini, dan perlumbaan (LIVE) pd pukul 11.57 mlm nanti. Selamat Menonton.

Mampukah Stoner bergelar Juara Keseluruhan dgn Honda tahun ini ?